Off Topic

Parallella Världar

2014-01-04 14:10 #0 av: TezzD

Din tvilling kan finnas i en parallell värld. Parallella universum kan visst finnas. Max Tegmark, professor i astrofysik, talar om fyra olika nivåer, där nivå ett är det enklaste, med en värld liknande vår. Förr brändes människor på bål för sådana teorier och ideérna är fortfarande kontroversiella.

Max Tegmark talar om fyra olika nivåer av parallella universum. Nivå ett är den enklaste. Den innehåller världar som ser ut som vår men där det händer andra saker. Det är i en sådan värld som ditt alter ego slutade att läsa den här artikeln medan du fortsatte. På nivå två har en del av fysikens konstanter, som ljusets hastighet eller antalet dimensioner, andra värden. Där händer saker som aldrig skulle kunna hända här. Nivå tre är de kvantmekaniska världar som Hugh Everett beskrev, och nivå fyra är världar med en helt annan fysik.

Nivå ett är samma tanke som Giordano Bruno hade, och bygger på att rymden är oändligt stor. I en oändlig rymd kommer allt som kan hända också att hända någonstans.

- Det är en oskyldig idé som får chockerande konsekvenser, säger Max Tegmark.

Att allt som kan hända måste hända någonstans i en oändlig rymd beror på kvantmekaniken. Enligt den finns det bara ett begränsat antal sätt att arrangera partiklar. Universum behöver därför inte ens vara oändligt för att våra dubbelgångare ska finnas i en parallell värld; det räcker med att det är mycket, mycket stort.

- Reser vi tillräckligt långt kommer vi till ett identiskt universum, säger Max Tegmark.

På vägen dit kommer vi att passera alla andra möjliga varianter av vårt universum.

Världarna på nivå ett skulle vi i princip kunna besöka, förutsatt att vi hittar på ett sätt att färdas så långt. Det gäller inte på nivå två. I världarna på nivå två har fysikens konstanter andra värden. Till exempel kan partiklar ha annan massa och världen ha fler eller färre dimensioner. Det betyder att det kan hända saker där som inte är möjliga i vår värld.

Nivå två bygger på den så kallade inflationsteorin, som de allra flesta kosmologer i dag tror på. Enligt teorin blåstes universum upp mycket snabbt och i en enda röra precis efter Big Bang. Det går att tänka sig att den våldsamma expansionen fortfarande pågår, men att det bildas små bubblor i rymden som slutar expandera - ungefär som luftbubblor i en jäsande deg. Det universum vi lever i är då bara en av ett oändligt antal bubblor. I varje bubbla kan fysikens konstanter, som partiklars massor och antalet dimensioner, ha olika värden.

Konstanternas värden beror inte på några fysikaliska lagar utan har uppkommit slumpmässigt. Trots det verkar alla ha exakt rätt värde för att liv ska kunna uppstå på jorden och vi existera. Vår sol väger till exempel precis lagom mycket för att jorden ska vara lagom varm för oss. På partikelnivå gäller det i ännu högre grad: hade protonen vägt 0,2 procent mer skulle inga atomer vara stabila, och ingen materia kunna existera.

- Vad du än ändrar på går det åt skogen för oss väldigt snabbt, säger Max Tegmark.

Det verkar helt enkelt som om allting är finjusterat för att passa just oss: som om hela vårt universum är uppbyggt för att vi ska finnas här.

Detta har länge varit svårt att förklara för fysikerna, men teorin om parallella universum på nivå två erbjuder en lösning. Om det finns ett oändligt antal bubblor med alla möjliga kombinationer av värden på fysikens konstanter är det lätt att förstå varför konstanterna i vårt universum är finjusterade för oss.

- Vi måste helt enkelt bo i det universum där vi kan bo.

Parallella världar på nivå tre var det som Hugh Everett skrev om i sin numera världsberömda artikel år 1957. De är en konsekvens av kvantmekaniken. De är precis likadana som universumen på nivå ett och två - enda skillnaden är var de existerar. I stället för att vara långt borta från oss i den vanliga rymden finns de runt omkring oss, men på ett annat ställe i något som kallas Hilbertrummet: ett abstrakt matematiskt rum med oändligt många dimensioner.

Kvantmekaniken beskriver mycket väl hur enskilda partiklar beter sig. En partikel kan vara på två ställen samtidigt, eller snurra åt två olika håll samtidigt - och det finns mycket eleganta experimentella bevis på att så verkligen är fallet. Problemen uppstår när vi vill ta reda på exakt var en bestämd partikel befinner sig: då kommer partikeln plötsligt bara att befinna sig på ett ställe, slumpmässigt vilket. Den vanliga förklaringen till det är att själva observationen stör och förstör systemet.

Hugh Everett hade en annan förklaring. Han tolkade kvantmekaniken bokstavligt, och menade att både partikeln och vi är i två olika tillstånd samtidigt. Universum delar upp sig i två grenar: i den ena hittar vi partikeln på det ena möjliga stället och i den andra grenen på det andra.

Varje gång det finns en valmöjlighet inträffar alltså alla möjligheter, fast i olika universum. När din väckarklocka ringde i morse klev du upp i ett universum och somnade om i ett annat. De olika världarna är osynliga för varandra, men båda finns i Hilbertrummet.

Det är lätt att tro att detta leder till att det till slut finns oändligt många parallella världar, men så är inte fallet. Precis som i nivå ett finns det bara ett begränsat, om än väldigt stort, antal tillstånd universum kan befinna sig i.

Den sista nivån, nivå fyra, är den mest spekulativa och svårbegripliga. Den handlar om ett universum med en helt annan sorts fysik än vår. Teorin bygger på att allt i vår värld verkar gå att beskriva med matematik. Om det stämmer, vilket allt tyder på, har forskare börjat fråga sig varför det är just vissa matematiska formler som beskriver universum och inte andra. Skulle det kunna finnas universum som beskrivs av helt andra formler?

- Det här är kanske ingen teori som går att testa. Men det kan ändå vara kul att fundera på det och prata om det..

Alla nivåer av parallella universum kan finnas samtidigt, men det är bara världarna på nivå ett som vi ens har en möjlighet att någonsin få kontakt med. Spelar det då alls någon roll för mig om de existerar?

- Det kan påverka din syn på universum och din roll i kosmos. Själv har jag börjat njuta mer av livet sedan jag började syssla med de här sakerna. Häromdagen fick jag böta 142 dollar för att jag inte skottat ordentligt utanför vårt hus - men det betyder ju ingenting i ett kosmiskt perspektiv, säger Max Tegmark.

Maria Gunther Axelsson

Läs mer om denna artikel här:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/din-tvilling-kan-finnas-i-en-parallell-varld/

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2014-01-04 23:43 #1 av: [Bettanbop]

Väldigt intressant Glad

Jätte bra artikel Tummen upp

Den måste jag nog läsa fler gånger Blomma  Anmäl
2014-01-05 08:57 #2 av: TezzD

Ja, jag hade kunnat läsa ännu mer om detta :-D

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2014-01-05 12:40 #3 av: [Bettanbop]

Jag har ju min dysleksi att tampas med, så vissa artiklar tar lite mer tid att läs igenom.

Men håller med, läser gärna mer om detta. Vi får se vem som hinner först med en påbyggnads artikel SkrattarAnmäl
2014-01-10 04:08 #4 av: iMrtin

 Bara om man är Gud kan man se oändligt med möjligheter och kan se flera anledningar till att bara en finns så  jag tror på en planet med levande varelser.

Har dock haft tanken på att det finns en andevärld där folk lever ungefär som vi. (kommer från upplevelser jag fått i samband med psykos) men det är nog längre bort än så.

Anmäl
2014-06-27 23:09 #5 av: Moonwing

Tack för en kanonartikel, jättespännande! Cool

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2014-08-31 15:26 #6 av: H-lena

Jag älskar ju det här ämnet, mitt framtida studieområde dessutom! Skrattar Tror absolut på parallella universa. Mycket intressant och väldigt väl sammanfattat tycker jag! Tack för intressant läsning!

Anmäl
2014-09-01 09:04 #7 av: TezzD

Va trevligt H-lena hoppas att du kan komplettera lite här sedan då Skrattar

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2014-09-01 09:45 #8 av: H-lena

Ja vi får hoppas på det, om allt går bra..Glad Det är väldigt spännande det här ämnet!

Anmäl
2015-12-27 16:44 #9 av: andres

Tack
Intresant

Anmäl
2016-01-13 16:43 #10 av: Farwuq

Tummen upp

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-01-27 20:14 #11 av: [Hukanson]

Nivå ett kan tyckas enkel att förstå men ställer ju ordentliga krav på vår förmåga att tro! Den säger ju att det finns alternativa världar i vårt eget fysiska universum där händelseförloppen tar sig andra uttryck än som det inträffade på vår planets tidsrumslinje.

Om man verkligen tror detta som sanning...at det verkligen finns exempelvis femtio andra världar därute i vårt synliga kosmos...i detta böljande hav av bigbang tillvaro....som är precis likadana som vår planet, och vår tillvaro men...där valen var annorlunda beslutade....orsak-verkan annorlunda manifesterat...då kan det ses som litet hoppfullt...kanske för själen att glädjas att det inte bara är så som det blev här utan det blev som man drömde och hoppades...någon annanstans...på en alternativ världs planets identiska tillvaro.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2016-03-04 16:31 #12 av: [kajmal"]1

video

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.