Off Topic

GOTT NYTT ÅR

2013-12-29 09:41 #0 av: TezzD

Ett nytt år är på ingång. Nya löften ges (om man gör det) En ny tid kommer, andligheten ökar på jorden. Kan 2014 vara det året som människor finner sig själva mer andliga? Vi kan ju hoppas. Här följer info om just nyårsafton.

Nyår är en traditionell högtid som firas runt om i världen för att fira starten på ett nytt år. I världen så följer man olika kalendrar, så alla firar inte nyår samtidigt, men de flesta länder firar sitt nyår oavsett när det infinner sig. Ofta har man stora festivaler som pågår under flera dagar, såväl dagarna före som efter själva nyåret. Vissa nyår har en religiös anknytning, andra länders nyår har sin bakgrund i årets rytm, till exempel vårdagjämningen som är 20 – 21 mars.

Svenskt nyår

Här i Sverige firar vi nyår natten mellan 31 december som är nyårsafton och den 1 januari som är nyårsdagen. Tolvslaget betecknas då som övergången mellan det gamla året och det nya året. I Sverige är inte nyårsfirandet lika traditionsbundet och familjebundet som julen. På julen är det vanligt att man firar tillsammans med familjen och att man följer vissa givna traditioner från år till år, som julbord, Kalle Anka på teve, julotta, jultomte, julklappar och så vidare. Nyår är det mer vanligt att man firar tillsammans med sina vänner, precis som midsommar. Ett vanligt nyårsfirande består av en nyårsfest eller nyårsmiddag, som då är mer exklusiv än vanligt och man är finklädd. För många är fyrverkerier ett måste på nyår, så strax innan tolvslaget går man ut på en plats där man antingen kan avlossa sina egna fyrverkerier eller titta på andras. Den största delen av de fyrverkerier som säljs till privatpersoner i Sverige används just under nyårsafton.

Många orter har offentligt nyårsfirande där man avlossar fyrverkerier väl synliga för många av ortens invånare och då kan man, om man bor så till, gå till fönstret eller balkongen för att titta på dessa. Själva tolvslaget firas genom att man skålar i champagne och önskar varandra Gott nytt år. Vissa avlägger också ett nyårslöfte som man förväntas infria under året. Det kan vara att börja träna, sluta röka, gå ner i vikt eller att spendera mer tid tillsammans med familjen.

källa:wallpaperuk.com


Offentligt nyårsfirande

På de flesta orter i Sverige har man offentligt nyårsfirande med mat, underhållning, nedräkning inför tolvslaget och fyrverkerier. På Skansen pågår ett av Sveriges största nyårsfiranden, där man också varje år reciterar dikten Nyårsklockan (Ring klocka ring) från Sollidenscenen. Bland annat har Georg Rydeberg, Jarl Kulle, Margareta Krook och Jarl Kulle varit recitatörer genom åren. Detta nyårsfirande sänds också i teve. När det gäller just teve så är det flera program man förknippar med nyår, bland annat Grevinnan och betjänten som varje år sänds på nyårsafton, filmen Ivanhoe som sänds på nyårsdagen samt en nyårskonsert framförd av Wienerfilharmonikerna.

GOTT NYTT ÅR! 

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2013-12-29 14:11 #1 av: CarolinaE

Vilken fin bild och vacker text !

Tack Rosalee ! Blomma

Anmäl
2013-12-29 23:06 #2 av: TezzD

SkrattarBlomma

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2013-12-29 23:35 #3 av: [Bettanbop]

Tack Rosalee BlommaAnmäl
2013-12-30 15:15 #4 av: Twinflamewolf

Gott Nytt År på Er Blomma

Tack för en härlig text Rosalee Blomma


Anmäl
2013-12-31 11:03 #5 av: Indiania

Tack Rosalee!Blomma

Gott nytt år till er alla!Hjärta

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2013-12-31 11:55 #6 av: [Bettanbop]

Stjärnor Gott Nytt År Stjärnor
Anmäl
2013-12-31 12:01 #7 av: Limewear


Gott Nytt År! Blomma

Anmäl
2013-12-31 12:20 #8 av: maribell

Gott Nytt År Hjärta

Anmäl
2013-12-31 12:53 #9 av: Pysslan

Gott Nytt År  Blomma

Kramas

Anmäl
2014-01-01 18:33 #10 av: Twinflamewolf

Nämen, förlåt frågan vart tog CarolinaE vägen ? hon som verkade så mysig och kulLedsentycks Nu vara borta från i fokus och jag som ville skriva till henne Blommavart tog hon vägen Blomma

Kram på dig Carolina Hjärta


Anmäl
2014-01-01 19:21 #11 av: TezzD

Jag är hemskt ledsen men CarolinaE har hastigt lämnat oss, mot sin vilja pga tråkiga saker.
Hon tackar för sin tid här och tycker väldigt mycket om er alla och sidan.Blomma 
Hon är väldigt saknad.
Jag skulle göra en tråd om detta, men du hann före Wolf.

Kram på er allesammans!Hjärta

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2014-01-01 21:15 #12 av: Indiania

Kram till dig fina CarolinaE, allt gott till dig! Hjärta

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.